Ravitsemusneuvonta

Vaikka koira lajina onkin elänyt ihmisen lähellä ja ihmisen elinympäristössä jo vuosituhansia, on vasta viime aikoina, vain enintäänkin muutaman vuosikymmenen ajan pohdittu tarkemmin koiran ravinnontarpeita, jotka nykykoiran evoluution, sekä domestikaation myötä ovat saaneet jopa inhimillisiä piirteitä koiran luonto unohtaen. 
 
"Oletko mitä syöt? Vai oletko mitä imeytät?"
                              

Koiran (liika?) kesyyntyminen on vaikuttanut vahvasti koiran ominaisuuksiin - fysiologisiin ominaisuuksiin, käytökseen, tapaan hankkia ravintoa ja jopa ruoansulatukseen. Domestikaatio näkyy siis koiran suolistossakin. Historiaa lähemmin tarkasteltaessa huomioitavia faktoja ovat ravinnon koostumuksen maantieteelliset erot sekä koiran ja ihmisen pitkä yhteiselo. Edellä mainitut seikat vaikuttavatkin nykypäivän koirien ravinnon käyttöön ja ne on tärkeää ottaa huomioon koiran ravitsemuksessa ja sitä toteutettaessa. 

Koiralle sopivaan ravintoon vaikuttavat myös yksilön terveys, perinnölliset ominaisuudet ja sairaudet, elinympäristö ja ravinnon kulutus. Tehotuotanto, ravintoperäiset eläintautiriskit ja ravinnon yleinen laatu asettavat omat haasteensa tasapainoisen ruokavalion saavuttamisessa. 

Ruokinnan suunnittelun ja toteutuksen tulisikin perustua koirarotujen historiaan, nykypäivän tutkitusti todistettuihin faktoihin, sekä jokaisen koirayksilön tarpeisiin, mahdolliset sairaudet huomioon ottaen ja niiden hoitoa oikealla ruokavaliolla tukien. 


Koulutettu ravitsemusneuvoja antaa sinulle kattavan ja yksilöllisen ohjeistuksen mm. seuraavien ruokavalioiden osalta:

* ruokintamallin muutos - perusterveen koiran ruokavalio
* yli/alipainoisen koiran ruokavalio
* oireilevan/sairaan koiran ruokavalio ja tukihoito - ravintoaineiden puutokset, ruoansulatuskanavan toiminnalliset häiriöt, ihon ja turkin ongelmat ym.
* tiineen/imettävän/jalostuskoiran ruokavalio
* pentueen/kasvavan pennun ruokavalio
* ikääntyvän koiran ruokavalio
* kilpailevan/metsästävän koiran ruokavalio

Hoito koostuu omistajan täyttämästä esitietolomakkeesta, joka toimii tärkeänä osana hoitokokonaisuutta, vastaanottokäynnistä (n. 60min. - 90min.), ja vähintään yhdestä seurantakäynnistä.